#Kjøpe hus etter foreldra dine? #Tips og erfaring….

NÅR DEN ENE AV FORELDERNE DINE DØR OG DEN GJENLEVENDE SIER AT EN VIL SITTE I USKIFTA BO;

 

Da sa selvfølgelig vi to barna: klart det går helt greit!

Og det gjorde det også helt frem til i sen sommer 2018.

Jeg har jo tenkt og pratet om dette med å kjøpe barndomshjemmet en stund, men hele prosessen kom til kjappere på enn forventet, eller som julekvelden på kjærringa om du vil.

De to fridagene jeg hadde på fjellet i høstferien gikk til telefoner og litt snørr og tårer, og heretter brøytet #Alzheimer sykdommen til mamma seg mer og mer frem.

Mamma og jeg gikk til advokat, og fikk vite at siden mamma satt i uskifta bo, så måtte jeg kjøpe huset til takst. Og det at mamma har Alzheimers er jo sakens kjerne!

Jeg er mammas verge, så da måtte en midlertidig verge opprettes, grunnet jeg ble inhabil i huskjøpet. Avtalen som mamma og jeg skrev vedrørende at jeg skulle kjøpe hennes rekkehus var kun om hun fikk plass i omsorgsbolig. Denne avtalen ble sendt til Fylkesmannen som igjen måtte opprette en midlertidig verge. Vi skrev under avtalen den 24. August.

Verge ble opprettet den 10. September,  det tok ca. halvannen måned før vi hørte noe fra hun. Hørte noe var vell å ta i; hun dukket plutselig opp hos mamma i den nye omsorgsboligen og dit flyttet hun inn 15-17 Oktober, så dette var en kritisk periode. For mamma ble dette en noe utrygg opplevelse, samt hun var veldig redd hun skulle si noe galt. Nei du skal bare være deg selv mamma <3

Nå skal ikke jeg legge ut for mye om min frustrasjon og små krangling med Vergen, men det tilta for meg noen ganger og det var like før jeg leverte nøklene til mammas gamle bopell til Fylkesmannen som sku få tømme og ordne selv! Det ble noen vonde fredager hvor jeg ble så sint at det knøt seg i nakken med prolaps og migrenen rocka!

Joda ting skal gå riktig for seg og vergen sku få gjøre sin jobb, men som jeg sa til vergen; du kunne sendt meg 4 linjer på en mail over forventninger og opplysninger du trenger. I istedenfor så ble det stadig nye ting og info jeg måtte hoste opp. Jeg hadde fiksa takst, etter noen uker måtte jeg ha en takst til! Jeg hadde skjemaer opp i halsen etter runden med kommunen som var direkte knyttet til mamma, søknader om vaskehjelp, søknad om omsorgsbolig osv. Jeg var veldig sliten og sårbar i denne perioden, det skal jeg ærlig innrømme. Etter enda noen uker så måtte mamma til legen for å sjekke “samtykkekompetansen” sin, altså 3 måneder etter vi hadde skrevet avtalen om at jeg skulle kjøpet huset og få forskudd på arv (det må også de andre arvingene få).

Etter noen uker til, så fikk jeg vite at vedleggende jeg hadde sendt til vergen ikke kunne åpnes – en jobb å gjøre igjen!

Joda månedene gikk….

Den 20. Desember ringte jeg fylkesmannen og han hadde fått saken den 10. Desember; så nå måtte saken få vedtak som godkjent hos fylkesmannen. Og det skulle være sammenslåing av to kommuner hos dem, så dataen ville være stengt i romjulen. Mitt finansieringsbevis ville gå ut medio- Januar, så jeg følte det hastet litt, ellers så ville det bli ny runde med banken. Mannen på telefonen sa at alt var godkjent fra vergen, jeg spurte om mitt “tilbud” grunnet flytting, tømming av 43 år og diverse vasking osv. – om dette var godkjent også; joda det var godkjent!

Jeg har også en leilighet som jeg betaler kr 12.000,- pr mnd. for,  med 3 mnd. oppsigelse,  mammas hus sto tomt siden midten av Oktober. Det er mange ting som flyter en periode og når du da samtidig har full jobb, to barn og ikke minst mister din mor mer for hverdag, ja da skal du være klar for å få deg en del psykiske nedturer.

Fylkesmannens kontor lovet meg svar innen 14. Januar, fikk jo ikke helt det da :). Men vi skrev kjøpekontrakt med forbehold om godkjennelse hos fylkesmannen. Etter noen dagers masing fra oss, så kom det en godkjennelse.

Det skal sies at jeg fikk en nedtur hos banken uken før; jeg hadde blandet sum innvilget lån og den reelle kjøpesummen, så jeg rausa ned i oppusningspenger! Plutselig så hadde jeg ikke over kr 130 000,- å pusse opp for, jeg som hadde vært å fått tegna kjøkken på Ikea…. Men banken min var unik og kom med et supert forslag dagen etter, siden jeg hadde sendt melding som starta; gamle damer gir seg ikke så lett :).

Sist mandag, skulle datter og jeg inn å tegne et nytt kjøkken siden vi måtte spare på utgifter å trappe litt ned på interiør drømmer – fornuften måtte seire i denne omgang! Før Ikeakjøreturen, så åpnet jeg brevet fra fylkesmannen og der sto det at alt var godkjent – salg fra mamma til meg var søren meg godkjent!!!!!

MEN GLEDEN DATT FORT I SØPPLA!

Vergen hadde glemt å skrive og ta hensyn til mitt bud på leiligheten, dvs. at nå sto vi plutselig kr 100 000, manko i oppgjøret!

Jeg ringte vergen til mor samme dagen og hun var god og forståelsesfull, og hun skulle hjelpe meg og snu seg fort rundt!

Ja nå sitter jeg her, og skal overta den 1. februar – helt ærlig klarer jeg ikke helt å glede meg siden det er en del momenter som stagnerer litt. Oppgjøret er i gang, men det er fortsatt kr 100 000,- som ikke har funnet sin plass i et ganske så viktig regnestykke! Litt mer spenning enn jeg trenger ja :).

Gå til advokat og sjekk opp! Spør en evt. verge om deres forventninger og hva de ønsker av opplysninger og for eksempel to takster osv. Oppgjøret blir tatt gjennom en megler her i byen.

 

MEN VI GÅR FOR GULL OG JEG ER SÅ TAKKNEMMELIG FOR ALLE SOM HAR DRATT MEG OPP NÅR MOTET HAR SVIKTA OG SINNE OG FORTVILELSE HAR OVERTATT OVERHÅND PÅ FØLELSENE MINE.

Gleder meg til våren hvor jeg kan fortsette å leve livet der livet mitt virkelig startet!

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg